Podotherapeutische behandelmogelijkheden

Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden die erop gericht zijn om klachten te verminderen, te verhelpen en/ of te voorkomen. Na het onderzoek zullen wij bespreken welke mogelijkheden voor u van toepassing zijn.
Al onze behandelmogelijkheden worden op maat gemaakt, deze kunnen indien nodig worden aangepast om zo te komen tot een optimaal behandelresultaat.

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen hebben als doel het verbeteren van de functie van de voeten, het verbeteren van de stand en houding of het behoud van de voetfunctie als deze niet verder te corrigeren is. Uw voeten worden ingescand middels een 2D en/ of een 3D voeten scan. Deze scan wordt door uw podotherapeut gemodelleerd zoals in uw behandelplan staat beschreven. Deze zolen worden uitgefreesd en handmatig op maat in uw schoenen geslepen.
Podotherapeutische zolen is een therapie, het kan nodig zijn om deze therapie bij te stellen. Hierbij worden uw bestaande zolen handmatig aangepast. 

Wij maken zowel corrigerende, proprioceptieve als consoliderende zolen. We maken soms ook een combinatie van beide zolen, afhankelijk van het behandeldoel. Bij corrigerende zolen worden er specifieke elementen geplaatste die de voeten corrigeren. Bij proprioceptieve zolen worden specifieke elementen geplaatst waardoor houdingsveranderingen in de knie, heup en rug worden aangebracht.
Consoliderende zolen zijn over het algemeen wat dikkere zolen en worden vaak ingezet bij patienten met bijvoorbeeld diabetes mellitus, reuma, stabiliteitsproblemen, maar ook bij hele stugge voeten om de stand van de voet te behouden en de druk onder de voeten goed te kunnen verdelen.

Teenorthese
Een teenorthese is een op maat gemaakt siliconen hulpstukje voor de tenen. Er kan worden gekozen voor een protectieve of corrigerende teen orthese. Ook hierbij kan er gekozen worden om een combinatie van beide te maken.
Een teenorthese wordt vaak gemaakt bij drukplekken, eeltplekken of likdoorns. Wij maken ook teenorthese bij voorvoetklachten, bij bijvoorbeeld zenuwpijn in de voorvoet. Een teenorthese kan worden gemaakt in elke gewenste model waarbij er keuze is uit verschillende materiaalsoorten.

Instrumentele behandeling
Bij overmatig eeltvorming, likdoorns en bij nagel- en huidaandoeningen, voeren wij een instrumentele voetbehandeling uit.
Veel voorkomende klachten die wij behandelen zijn ingegroeide nagels, likdoorns, overmatige eeltvorming, wratten en wonden. Hiervoor maken wij gebruik van steriele instrumenten en een frees waarbij water wordt gebruikt om te koelen.
Wij geven naast de behandeling ook informatie over uw klachten en zullen een gericht voetverzorgingsadvies geven.

Schoenadvies
Veel voetklachten hebben te maken met het dragen van ongeschikt schoeisel. Schoenen die te klein of te smal hebben, kunnen klachten veroorzaken. Mensen die neuropathie (zenuwschade) hebben als gevolg van bijvoorbeeld diabetes mellitus, kan dit wonden tot gevolg hebben. Het dragen van goed passende schoenen is daarom heel belangrijk. Wij controleren daarom altijd de schoenen die u draagt en zullen een passend schoenadvies gegeven.

Manuele therapie
Een voet moet optimaal functioneren om goed te kunnen bewegen. Als 1 of meerdere gewrichten blokkeren, heeft dit invloed op de voetfunctie. Een blokkade kan klachten geven en klachten in stand houden. Door middel van manuele therapie en mobilisaties behandelen wij de voet om de voet weer goed te kunnen laten bewegen.

Oefentherapie
Gezonde voeten zijn sterke voeten. Bij oefentherapie ligt onze focus bij de voet op de kleine voetspieren. Deze oefeningen kunnen als behandeling worden meegegeven, maar kan ook aanvullende gegeven worden bij andere podotherapeutische behandelingen.
Wij geven ook oefeningen mee voor stabiliteit en kracht van de enkel/ onderbeen en rekoefeningen.

Wondbehandeling
Als er wonden aan de voeten ontstaan, moeten deze goed worden verzorgd om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij maken de wond goed schoon en zullen deze zorgvuldig en druk ontlastend verbinden. Wij hebben indien nodig contact met de huisarts, wondpoli of wondverpleegkundige. Soms is verwijzing na een wondpoli nodig, dit gaat altijd in overleg met de behandeld (huis)arts.

Preventie
Mensen komen vaak last als er klachten zijn, maar in veel gevallen is het ook verstandig om te komen voor preventief advies om klachten te voorkomen en standsveranderingen te beperken. Het je een sportdoel, heb je twijfel of vragen over de stand van je voeten, tenen of wil je graag een algemeen onderzoek? Maak dan een afspraak!

Schoentechniek en aanpassingen
Wanneer er problemen zijn met de pasvorm van je schoenen kan een (semi)-orthopedische schoen vaak een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn dit niet meer de grote en lompe zwarte schoenen, eerder een normale schoen met een kleine aanpassing. Hierbij kan gedacht worden aan meer ruimte in de voorvoet of een kleine aanvulling van een beenlengteverschil onder de schoen. De schoenen kunnen gecombineerd worden met de podotherapeutische zolen die je van jouw podotherapeut gewend bent maar dan met net iets meer pasvorm. Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek op locatie met de orthopedisch schoenmaker