Reuma

Er zijn in Nederland heel veel mensen met pijnklachten als gevolg van reuma. Bijna 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Deze mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van deze ziekte. De meeste vormen van reuma zijn niet te genezen, maar zijn wel te behandelen om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven bewegen en anticiperen binnen de maatschappij.  

De meeste bekende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis (gewrichtsontstekingen), artrose (gewrichtsslijtage) en fybromyalgie (weke delen reuma).
Reumatische aandoeningen gaan vaak gepaard met beperkingen in het lopen. Naast pijn bij het lopen geven de abnormale standen van gewrichten ook veel voetklachten. Door drukplekken kunnen pijnlijke eeltplekken en likdoorns aan de voeten en tenen ontstaan.
De afwikkeling van de voeten worden pijnlijker en het dragen van schoeisel wordt steeds moeilijker. Bij ernstige vervormingen van de voeten of hevige pijnklachten wordt het dragen van confectieschoenen onmogelijk. Deze mensen zijn aangewezen op orthopedisch maatschoenen.
De podotherapeut kan helpen in de adviseren van schoeisel en het inzetten van therapie. Vaak worden podotherapeutische zolen gemaakt als orthopedische maatschoenen nog niet nodig zijn. Teenortheses beschermen de tenen en verlichten drukplekken.

Nagelveranderingen en voetverzorging
Als gevolg van reactie op medicatie, door koorts of als gevolg van een reumatische aandoening, kunnen veranderingen in de nagels ontstaan. Dit uit zich vaak in een verdikkingen, strepen op de nagel, verkleuringen en dergelijk. De nagel wordt kwetsbaarder en zwakker.
Mensen met reuma hebben vaak pijnklachten aan de handen, dit gaat soms gepaard met vergroeiingen. Hierdoor wordt het verzorgen van de voeten en nagels moeilijker. Het is dan verstandig om voor periodieke voetverzorging naar de pedicure of podotherapeut te gaan.