Kinderpodotherapie

Kinderpodotherapie is een nieuwe specialisatie binnen de podotherapie. Iris en Lonneke hebben in 2021 beide de opleiding kinderpodotherapie afgerond en behoren hiermee tot de eerste kinderpodotherapeuten van Nederland. 
Kinderen moeten vrijuit kunnen bewegen en spelen. Zij horen niet beperkt te zijn door pijnklachten in de voeten of benen. Als er pijnklachten aanwezig zijn, een kind valt of struikelt veel of er zijn zorgen over de ontwikkeling van de voeten, dan is het raadzaam om een afspraak te maken.

In veel gevallen zijn ouders zijn ongerust over de voetstand van hun kinderen. De voeten van kinderen zijn steeds in ontwikkeling en veranderen in de eerste levensjaren. In veel gevallen hoeft je je zich geen zorgen te maken om de stand van de voeten. Dit hoort bij de ontwikkeling van het kind.

0-2 jaar
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. zo ontwikkelen zij de spieren die nodig zijn om te gaan lopen. Het is belangrijk je baby hierin niet te belemmeren, laat je kind vrijuit bewegen. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Het ziet er heel schattig uit om baby’s schoentjes aan te trekken, maar doe dit liever niet, het kan de ontwikkeling van de voetjes belemmeren. De eerste kinderschoentjes zijn pas nodig als een kindje echt zelfstandig loopt. Bij deze eerste schoentjes is het belangrijk dat de pasvorm goed is. Te kleine, smalle en strakke schoentjes mogen niet gedragen worden. Zorg voor een goede maatvoering. Het is heel fijn voor de kindervoeten dat de schoenen heel soepel zijn. Dus nog geen stijve schoentjes voor deze kleine voetjes. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Eerste stapjes
Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Probeer dit proces niet overdreven te stimuleren. Een kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.  Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2-6 jaar
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.
De eerste twee tot drie jaar dat een kind loopt, kunnen de voeten twee tot drie maten per jaar groeien. Laat gedurende die periode iedere drie maanden de voeten van je kind meten om zeker te zijn dat je de goede maat schoenen koopt. Let er op dat zowel de lengte als breedte wordt gemeten.
Hierna groeien de kindervoeten gemiddeld één tot twee maten per jaar. Het is verstandig in die periode de voeten van je kind ieder half jaar te laten meten.

Op het moment dat je kind echt begint met lopen, moeten de schoenen aan de volgend eisen voldoen:

  • Juiste pasvorm, juiste lengte en breedte;
  • Stevige hielomsluiting;
  • Goede en stevige sluiting over de wreef van de voet, met veters of klittenband;
  • Buitpunt van de schoen onder de bal van de voet;
  • Geen, of een lage brede hak
  • de loopzool van de schoen moet niet te stijf zijn

6-8 jaar
De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen vanzelf recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelingen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.