Podotherapeutische behandelmogelijkheden

Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan om klachten te verminderen, te verhelpen en/of te voorkomen. Na het onderzoek bespreken we welke mogelijkheden voor jou van toepassing zijn. Alle behandelingen worden op maat gemaakt en kunnen indien nodig worden aangepast voor een optimaal behandelresultaat.

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen hebben als doel om de functie van de voeten te verbeteren, de stand en houding te corrigeren of de voetfunctie te behouden als verdere correctie niet meer mogelijk is. Je voeten worden gescand met behulp van een 2D- en/of 3D-voetscan of er wordt een blauwdruk of schuimafdruk gemaakt waarna deze wordt ingescand. Daarna worden de zolen volgens behandelplan gemodelleerd door je podotherapeut. Deze zolen worden op maat uitgefreesd en handmatig aangepast en in je schoenen geslepen.

Podotherapeutische zolen vormen een therapie, waarbij het soms nodig kan zijn om de therapie bij te stellen. Bestaande zolen kunnen handmatig worden aangepast.

 Wij maken zowel corrigerende, proprioceptieve als consoliderende zolen. We maken soms ook een combinatie van beide zolen, afhankelijk van het behandeldoel. Bij corrigerende zolen worden specifieke elementen geplaatst om de voeten te corrigeren, terwijl bij proprioceptieve zolen specifieke elementen worden geplaatst voor houdingsveranderingen in de knie, heup en rug. Consoliderende zolen zijn over het algemeen wat dikker en worden ingezet bij patiënten met bijvoorbeeld diabetes mellitus, reuma, stabiliteitsproblemen of hele stugge voeten, om de stand van de voet te behouden en de druk onder de voeten goed te verdelen.

Podotherapeutische zolen vormen een therapie, waarbij het soms nodig kan zijn om de therapie bij te stellen. Bestaande zolen kunnen handmatig worden aangepast. Wij maken zowel corrigerende, proprioceptieve als consoliderende zolen. We maken soms ook een combinatie van beide zolen, afhankelijk van het behandeldoel. Bij corrigerende zolen worden specifieke elementen geplaatst om de voeten te corrigeren, terwijl bij proprioceptieve zolen specifieke elementen worden geplaatst voor houdingsveranderingen in de knie, heup en rug. Consoliderende zolen zijn over het algemeen wat dikker en worden ingezet bij patiënten met bijvoorbeeld diabetes mellitus, reuma, stabiliteitsproblemen of hele stugge voeten, om de stand van de voet te behouden en de druk onder de voeten goed te verdelen.

Teenorthese

Een teenorthese is een op maat gemaakt siliconen hulpstukje voor de tenen. Je kunt kiezen voor een protectieve of corrigerende teenorthese, of een combinatie van beide. Een teenorthese wordt vaak gemaakt bij drukplekken, eeltplekken of likdoorns. Wij maken ook een teenorthese bij voorvoetklachten, zoals zenuwpijn in de voorvoet. De podotherapeut kiest afhankelijk van de klacht en het doel het gewenste model.

teen orthese

Instrumentele behandeling

Bij overmatige eeltvorming, likdoorns, nagel- en huidaandoeningen voeren wij instrumentele voetbehandelingen uit. Veelvoorkomende klachten die wij behandelen zijn ingegroeide nagels, likdoorns, overmatige eeltvorming, wratten en wonden. We gebruiken hiervoor steriele instrumenten en een frees met waterkoeling. 

Naast de behandeling geven wij ook informatie over je klachten en bieden wij gericht voetverzorgingsadvies aan.

instrumentale behandeling

Schoenadvies

Veel voetklachten komen door het dragen van ongeschikt schoeisel. Schoenen die te klein of te smal zijn, kunnen klachten veroorzaken. Mensen die neuropathie (zenuwschade) hebben door bijvoorbeeld diabetes mellitus, kunnen hierdoor wonden krijgen. Het dragen van goed passende schoenen is daarom heel belangrijk. Wij controleren daarom altijd de schoenen die u draagt en geven een passend schoenadvies.

Manuele therapie

Een voet moet optimaal functioneren om goed te kunnen bewegen.Als één of meerdere gewrichten blokkeren, heeft dit invloed op de voetfunctie en kan het klachten veroorzaken of in stand houden. Wij behandelen de voet met manuele therapie en mobilisaties om de voet weer goed te kunnen laten bewegen.

Oefentherapie

Gezonde voeten zijn sterke voeten. Bij oefentherapie ligt onze focus bij de voet op de kleine voetspieren. Deze oefeningen kunnen als behandeling worden voorgeschreven, maar ook als aanvulling op andere podotherapeutische behandelingen. Daarnaast geven wij oefeningen mee voor stabiliteit en kracht van de enkel/onderbeen en rekoefeningen.

oefentherapie

Wondbehandeling

Als wonden aan de voeten ontstaan is het belangrijk om deze voor een goede genezing ook goed te verzorgen. Wij maken de wond schoon en verbinden deze zorgvuldig en drukontlastend. Indien nodig hebben we contact met de huisarts, wondpoli of wondverpleegkundige. Soms is verwijzing naar een wondpoli nodig, altijd in overleg met de behandelend (huis)arts.

wondbehandeling

Preventie

Mensen komen vaak alleen als er klachten zijn, maar het is ook verstandig om preventief advies in te winnen om klachten te voorkomen en standsveranderingen te beperken. Heb je een specifiek sportdoel, twijfels of vragen over de stand van je voeten en tenen, of wil je gewoon een algemeen onderzoek laten doen? Maak dan een afspraak!

Schoentechniek en aanpassingen

Als je problemen hebt met de pasvorm van je schoenen, kan een (semi)-orthopedische schoen vaak een uitkomst zijn. Tegenwoordig zijn dit geen grote en lompe zwarte of bruine schoenen, maar eerder normale schoenen met kleine aanpassingen. Denk hierbij aan meer ruimte in de voorvoet of een kleine verhoging voor een beenlengteverschil. Deze schoenen kunnen gecombineerd worden met de podotherapeutische zolen die je gewend bent van je podotherapeut, maar dan met net iets meer pasvorm. Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek op locatie met de orthopedisch schoenmaker.